Beslaglegging op loon

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de beslaglegging op loon, zoals de oorzaak, de gevolgen en wat er aan te doen.

Wat is de beslaglegging op loon en wanneer wordt het opgelegd?

Bent u bang dat er aan u beslaglegging op loon wordt opgelegd? Lees dan verder. De beslaglegging op loon, ook wel loonbeslag genoemd, is een middel van deurwaarders om schulden te innen bij mensen die schulden hebben en deze niet betalen. Dit doen deze deurwaarders natuurlijk niet zomaar. Beslaglegging op loon wordt bijvoorbeeld toegepast wanneer iemand de schuld niet kan afbetalen of wanneer iemand in het verleden heeft gedaan alsof hij of zij niet genoeg geld had om de schuld in te lossen, maar intussen stiekem geld achterhield. Het grote voordeel van de beslaglegging op loon is namelijk dat de persoon met schulden (de schuldenaar) iedere maand hoe dan ook een deel aflost van de schuld, zonder dat hij of zij er iets over te zeggen heeft. De beslaglegging op loon gaat namelijk rechtstreeks via de werkgever (of, wanneer iemand geen werk heeft, via de uitkeringsinstantie) naar de schuldeisers. Dat is hoe loonbeslag werkt, via een automatische afschrijving. Die afschrijving bedraagt echter wel een groot deel van iemands inkomen. De schuldenaar mag alleen behouden wat absoluut nodig is om de vaste lasten te betalen en om van te leven. Dit deel heet de beslagvrije voet. Voor een voorbeeld van een berekening van de beslagvrije voet, kijk hier. (Er staan er enkelen op deze website.)

Wat zijn de gevolgen van de beslaglegging op loon voor de werkgever?

Wanneer iemand met een baan beslaglegging op loon wordt opgelegd, wordt zijn of haar baas hiervan op de hoogte gesteld. De werkgever moet een aantal formulieren naar waarheid invullen over het inkomen van de werknemer met loonbeslag. Op die manier kan de beslagvrije voet eerlijk worden berekend. Vervolgens moet de werkgever ervoor zorgen dat de aflossing van de schuld maandelijks naar de schuldeiser wordt overgemaakt. De werkgever is dus op de hoogte van de financiële problemen van de werknemer. Dit kan voor wrijvingen op de werkvloer zorgen. De werkgever kan de werknemer onbewust als onbetrouwbaar en slordig gaan beschouwen (‘want hij kan zijn eigen financiën niet eens op orde houden’) . Ook kan er onterecht argwaan tegen de werknemer ontstaan, bijvoorbeeld wanneer de werknemer fraudegevoel werk verricht waarbij hij of zij geld zou kunnen verduisteren voor zichzelf. Wat dat betreft is het misschien beter om de werknemer bij voorbaat tijdelijk ander werk te laten doen, om onderling wantrouwen te voorkomen.

Wat zijn de gevolgen van de beslaglegging op loon voor de werknemer?

De werknemer kan op zijn beurt gedemotiveerd raken door het loonbeslag. ‘Het maakt niet uit of er hard wordt gewerkt of niet, al het loon behalve de beslagvrije voet gaat toch naar de schuldeiser’ denkt hij of zij misschien wel. Ook kunnen werknemers overspannen en vermoeid raken van de financiële problemen. Er zijn dus valkuilen in de relatie tussen de werknemer en het werk wanneer er loonbeslag is opgelegd, maar het is van belang om als werknemer te proberen gezond aan het werk te blijven. De stabiliteit die werk biedt is namelijk op allerlei vlakken gunstig voor een werknemer.