Beslaglegging op salaris

Uw loon is van u. Maar er zijn uitzonderingen. Lees hier alles over de beslaglegging op salaris.

Wie kan wanneer beslaglegging op salaris gebruiken?

Als het goed is, hebt u een baan. U werkt, waarschijnlijk best hard, en u krijgt daarvoor een welverdiend salaris. In vrijwel alle gevallen is dit salaris voor u, en mag u bepalen waaraan u het uitgeeft. Er is echter een uitzondering: dan wordt er beslaglegging op salaris (ook wel loonbeslag genoemd) opgelegd. Dat mag alleen wanneer u schulden hebt die u langdurig en ondanks waarschuwingen niet hebt betaald. Bovendien moeten de mensen die geld van u willen (de schuldeisers) in de meeste gevallen toestemming hebben van de rechter om u te dwingen te betalen. Voor de uitzonderingen hierop, kijk dan hier, bij de tweede paragraaf. Maar wanneer de rechter de schuldeiser gelijk geeft en u dwingt te betalen, kan er actie tegen u worden ondernomen. Zo kunnen schuldeisers een deurwaarder inschakelen, die beslaglegging op salaris kan opleggen. Dat is heel heftig, ineens hebt u niet meer de vrijheid om te beschikken over uw salaris. Dus hoe kunt u de beslaglegging op salaris weer opheffen?

Wat kan er worden gedaan om de beslaglegging op salaris op te heffen?

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook bij de beslaglegging op salaris. De eerste stap op beslaglegging op salaris te voorkomen is natuurlijk zorgen dat u geen schulden maakt. Betaal u rekeningen op tijd en bezuinig wanneer u merkt dat u niet langer rondkomt. Maar anno 2013 is er nog steeds een economische crisis, en rondkomen zonder schulden te maken kan dan erg moeilijk blijken. Dus stel: u hebt schulden. Neem dan contact op met de schuldeiser of de schuldeisers. Leg uw situatie uit, zeg dat u niet gewend bent aan het hebben van schulden en dat u alles zo snel mogelijk wilt afbetalen. Probeer een betaalregeling met de schuldeiser af te spreken. In dit geval toont u initiatief, u laat zien dat u iets doet aan uw schulden en dat u betrouwbaar bent. Als u zich netjes aan de afgesproken betaalregeling houdt, is de kans klein dat een schuldeiser naar de rechter zal stappen. Maar stel nou dat u al te laat bent, de schuldeiser is naar de rechter gestapt en de rechter heeft de schuldeiser gelijk gegeven. U moet uw schulden betalen, en als u dat niet kunt kan er beslaglegging op salaris worden opgelegd. Nu kunt u twee dingen doen:

-U neemt alsnog contact op met de schuldeiser en probeert een betaalregeling af te spreken. Let op: de schuldeiser hoeft nergens mee akkoord te gaan!

-U laat de zaak opnieuw voorkomen bij de rechter en u noemt uw argumenten tegen beslaglegging op salaris. Wanneer u bijzonder goede argumenten hebt, kan de rechter u gelijk geven en een alternatieve regeling opleggen. (U moet uw schulden dan nog steeds betalen, natuurlijk).

Verder kunt u helaas vrij weinig doen aan loonbeslag, behalve hard werken en de tijd van de beslaglegging op salaris uitzitten. Kijk hier voor een stappenplan om om te gaan met loonbeslag.

Conclusie over de beslaglegging op salaris

Hopelijk bent u met dit artikel zo goed mogelijk geholpen bij het vinden van informatie over de beslaglegging op salaris.