Beslagvrije voet voor jongeren

Steeds meer jongeren hebben schulden en krijgen loonbeslag opgelegd. Kijk hier voor de beslagvrije voet voor jongeren.

Wat houden loonbeslag en de beslagvrije voet voor jongeren in?

Voor we verder gaan op wat de beslagvrije voet voor jongeren is, eerst een uitleg over schulden en loonbeslag. Wanneer je schulden hebt, komt er iemand achter je aan om te zorgen dat je die betaalt. Daar kun je op rekenen. Dat begint meestal met het sturen van wat betalingsherinneringen en aanmaningen, maar wanneer de schuldeiser geen geduld meer heeft, kan hij of zij naar de rechter stappen. De rechter kan de schuldeiser gelijk geven en de persoon die nog geld moet betalen (de schuldenaar) dwingen om de schuld te betalen. Om ervoor te zorgen dat dit ook echt gebeurt, schakelen schuldeisers dan vaak een deurwaarder in. Die komt het geld innen. Wanneer de schuldenaar niet betaalt of niet kan betalen, dan kan de deurwaarder loonbeslag opleggen. Dat betekent dat een deel van het inkomen van de schuldenaar maandelijks direct van werkgever of uitkeringsinstantie naar de schuldeisers gaat. De schuldenaar mag alleen het minimum houden om van te leven. Dit minimale bedrag heet de beslagvrije voet. In dit artikel zullen we de beslagvrije voet voor jongeren berekenen.

De berekening van de beslagvrije voet voor jongeren.

We gaan bij deze berekening uit van de volgende gegevens, die voor een modale jongere zouden kunnen gelden.

Gezinssituatie: 21 jaar of jonger, alleenstaand, geen kinderen.

Inkomen: 1000 euro netto per maand

Woonkosten: 340 euro per maand

Ontvangen huurtoeslag: 106 euro per maand

Ziektekostenpremie: 114 euro per maand

Ontvangen zorgtoeslag: 88 euro per maand

In dit geval zou de beslagvrije voet voor jongeren ongeveer 380 euro bedragen. Dat is weinig geld. Als jongere wil je leven en aan je toekomst bouwen en dat alles wordt moeilijker wanneer je op het absolute minimum moet leven en niet eens genoeg geld hebt om leuke dingen te doen. Want zo klein is de beslagvrije voet voor jongeren eigenlijk wel. Om die reden moeten schuldenproblemen bij alle mensen, maar zeker ook bij jongeren, moeten worden voorkomen. Waar komen die schulden vandaan, waarom is de beslagvrije voet voor jongeren soms hun enige inkomen door hun geldproblemen? Het schijnt dat de jongeren van nu heel optimistisch zijn. Enerzijds is dat hun kracht: het geeft ze zelfvertrouwen en ambitie en ze zullen hard werken omdat ze geloven dat ze hun doelen kunnen bereiken. Maar het is ook een probleem. Wanneer je zo optimistisch wordt dat je gelooft dat je na je studie, of over een paar jaar, al je schulden wel af kunt betalen, dan kan dat flink tegenvallen. Schulden maak je namelijk makkelijk, maar je komt er moeilijk vanaf.

Het voordeel van loonbeslag en de beslagvrije voet voor jongeren

Gelukkig heeft loonbeslag en de beslagvrije voet voor jongeren met schulden ook zo zijn voordelen. Ze betalen namelijk hun schulden zo snel mogelijk af. Ze leven op het minimum, verder betalen ze hun gehele inkomen aan de schuldeisers. Omdat ze zo goed afbetalen, zullen ze eerder schuldenvrij zijn. En dan kan het leven, hopelijk financieel gezonder, verder gaan.

Bron: http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/08_augustus/11/binnenland/aantal-loonbeslagen-stijgt-explosief.xml