Loon beslag

Hier vindt u uitgebreide informatie over het loon beslag. Wat is het? Wat kunt u er aan doen? En nog veel meer.

Wat is loon beslag en wanneer wordt het opgelegd?

De term ‘loon beslag’ is eigenlijk vrij letterlijk: het is de beslaglegging op een deel van het loon. Beslag leggen op iemands spullen of op iemands loon mag natuurlijk niet zomaar. Loon beslag mag in de meeste gevallen dan ook alleen worden opgelegd wanneer de rechter daar toestemming voor heeft gegeven. (Voor uitzonderingen hierop, kijk hier, tweede paragraaf).

Maar ook de rechter geeft niet zomaar toestemming voor loon beslag. Er moeten schulden in het spel zijn. Wanneer iemand veel schulden heeft en hij of zij deze niet betaalt, dan komt deze persoon na een tijdje in de problemen. De mensen aan wie hij of zij nog geld schuldig is (de schuldeisers) kunnen hun geduld verliezen en naar de rechter stappen. Als de rechter hen gelijk geeft, dan kan er uiteindelijk via een deurwaarder loon beslag worden opgelegd aan de persoon met schulden. Het loon beslag mag alleen een deel van iemands inkomen zijn, en niet het gehele inkomen. Als je iemands gehele inkomen afpakt, dan moet deze persoon weer nieuwe schulden gaan maken om in de tijd van het loonbeslag van te leven. Dat is natuurlijk dweilen met de kraan open, en daarom moet iemand aan wie loonbeslag is opgelegd altijd een deel van het inkomen overhouden om van te leven. Dit deel heet de beslagvrije voet. Ook over deze beslagvrije voet kunt u op deze site veel te weten komen.

Hoe lang duurt het loon beslag?

Hoe lang loon beslag duurt staat niet vast. Het ligt eraan hoe veel iemand maandelijks kan betalen aan de schuldeisers en aan hoe groot de schulden in eerste instantie waren. Loon beslag duurt natuurlijk het kortst wanneer iemand een kleine schuld had, en maandelijks veel kan betalen. En het duurt het langst bij een grote schuld, en maar een klein bedrag per maand om af te betalen. Loonbeslag eindigt namelijk wanneer de schuld helemaal is afbetaald. Let op: soms komt er nog een bedrag bij de schuld, namelijk de extra gemaakte kosten. Bijvoorbeeld de kosten die de schuldeisers gemaakt hebben toen ze een deurwaarder in moesten huren, omdat iemand de schuld niet betaalde. In dat geval moeten de kosten van de deurwaarder ook betaald worden, en die vallen dan ook onder het loonbeslag.

Wat kunt u doen tegen loon beslag?

Kijk hier om te zien hoe u loonbeslag kunt aanvechten, maar weet bij voorbaat dat het best moeilijk is om ervoor te zorgen dat loonbeslag wordt opgeheven. De schuldeisers hebben nu eenmaal recht op hun geld, en de schulden moeten betaald worden. Wel kunt u kijken of u loon beslag kunt omzetten in een betaalregeling. In dat geval wordt er niet langer maandelijks een bepaald bedrag afgeschreven van de rekening van de persoon met loon beslag, maar mag deze persoon zijn of haar eigen inkomen blijven beheren. In ruil hiervoor wordt er een betaalregeling afgesproken met de schuldeisers, waar de persoon met schulden zich netjes aan moet houden.