Mag men zomaar loonbeslag leggen?

Mag men zomaar loonbeslag leggen? Het antwoord op deze en veel andere vragen over loonbeslag vind je hier!

Mag men zomaar loonbeslag leggen? | Wat is loonbeslag?

Misschien ben jij al bekend met de term loonbeslag, maar misschien ben jij hier nog niet helemaal zeker van. De term loonbeslag kun je vrij letterlijk nemen, het betekent dat er een deel van je salaris wordt ingehouden. Er mag natuurlijk niet zomaar loonbeslag worden gelegd, er moet hiervoor een aanwijsbare reden zijn, zoals bijvoorbeeld het hebben van schulden, en de rechter moet hiertoe besloten hebben. Pas als de rechter hier toestemming voor geeft kan er sprake zijn van loonbeslag. Meer over de oorzaken en gevolgen hieronder.

Mag men zomaar loonbeslag leggen? | Schulden

Voordat de rechter besluit dat er loonbeslag gelegd mag worden, moet hier eerst iets aan vooraf gaan. De reden dat er loonbeslag wordt gelegd heeft vaak te maken met schulden. Het gaat hier niet om een enkele schuld natuurlijk, maar om het hebben van veel verschillende en vaak grote schulden tegelijkertijd. Als jij langere tijd achterstallige betalingen hebt bij bepaalde bedrijven, dan kunnen deze schuldeisers hun geduld verliezen en besluiten om naar de rechter te stappen. Als het inderdaad waar is dat zij al langere tijd geen betaling van jou hebben ontvangen, dan kan de rechter besluiten tot het overgaan naar loonbeslag. Jij ontvangt vanaf dat moment slechts een deel van je salaris. Dit deel heet de beslagvrije voet. Het is natuurlijk erg belangrijk dat jij van dit deel wel kunt leven, anders zou je opnieuw schulden moeten gaan maken waardoor de situatie niet verbetert.

Mag men zomaar loonbeslag leggen? | Hoelang duurt loonbeslag?

Hoe lang er loonbeslag gelegd wordt is afhankelijk van de situatie. Hoe groter de schulden zijn, hoe langer het loonbeslag zal duren. Ook is van invloed hoeveel geld er maandelijks naar schuldeisers kan gaan en hoeveel verschillende schuldeisers er zijn. In principe staat het loonbeslag tot dat alle schulden volledig zijn afbetaald, maar dit is ook per situatie afhankelijk. Vervelend daarbij is dat de kosten die de schuldeisers hebben moeten maken, zoals deurwaarders of rechtszaken, ook bij jouw schuld worden opgeteld. De schuld is daardoor misschien groter dan jij in de eerste instantie verwachtte.

Mag men zomaar loonbeslag leggen? | Wat kan ik doen tegen loonbeslag?

Helaas is er niet veel dat jij tegen loonbeslag kunt doen. De rechter heeft het besluit genomen en in hoger beroep gaan is vaak niet zinvol. Jij zult helaas moeten afwachten tot de schulden grotendeels afbetaald zijn. Hoe lang dit duurt verschilt per geval. Maar kun jij dan niets doen in deze situaties? In sommige gevallen is het mogelijk om ervoor te zorgen dat jij wel zelf jouw inkomen mag beheren, maar er wordt dan wel altijd een betalingsregeling getroffen waar jij je aan moet houden. Op die manier kom jij het snelste van je schulden af, want daar is loonbeslag in de eerste instantie natuurlijk wel voor bedoeld. In ieder geval is het verstandig om contact te houden met bijvoorbeeld een werknemer van de Gemeentelijke kredietbank over je schulden, ook om deze in de toekomst te vermijden.