Stappenplan voor loonbeslag

Is u loonbeslag opgelegd? Kijk hier voor een stappenplan voor loonbeslag, om zo goed mogelijk met uw situatie om te gaan tot het loonbeslag wordt opgeheven.

Waarom kan een stappenplan voor loonbeslag uitkomst bieden?

Wanneer u of iemand uit uw omgeving loonbeslag is opgelegd, weet u waarschijnlijk wel hoe verstrekkend de gevolgen hiervan zijn. Het merendeel van je inkomen moeten inleveren, extreem zuinig moeten leven, het is allemaal geen pretje. Het opgelegd gekregen hebben van loonbeslag kan daarom heel demotiverend werken. In zo’n geval kan een stappenplan voor loonbeslag uitkomst bieden, omdat dat overzicht geeft. Overzicht hebben in een situatie zorgt ervoor dat u weet wanneer begint, wanneer het waarschijnlijk zal eindigen en wat u in de tussentijd aan uw situatie kunt doen. Kortom: het geeft grip op de situatie en het maakt dat u minder machteloos bent. Daarom kan een stappenplan voor loonbeslag zo belangrijk zijn. Zie uzelf als een schipbreukeling op een reddingsboot: wanneer die geen overzicht voor zichzelf schept, en alleen maar tuurt naar de eindeloze oceaan, wordt hij gek. Maar wanneer hij dagelijks werkt aan het verbeteren van zijn situatie, worden zijn levensomstandigheden alleen maar beter.

Het stappenplan voor loonbeslag, wat moet u doen?

Stap 1: Onderzoek hoe lang uw loonbeslag waarschijnlijk gaat duren. Dat hangt ervan af hoe veel geld u maandelijks aan de schuldeisers betaalt en hoe groot uw schuld was. Om precies te weten te komen hoeveel maanden u waarschijnlijk bezig zult zijn met het afbetalen van uw schuld maakt u de volgende rekensom: De schuld die u moet betalen/het bedrag dat u maandelijks aan loonbeslag betaalt. (/ betekent delen door). Zo weet u hoe lang uw loonbeslag zal duren en waar u zich dus op moet voorbereiden.

Stap 2: Bedenk dat u erg zuinig zult moeten gaan leven. Dankzij de beslagvrije voet (het deel wat niet wordt ingenomen ondanks het loonbeslag) zult u in principe genoeg hebben om van rond te komen. Maar het zal alleen genoeg zijn wanneer u heel zuinig leeft. U kunt daardoor bijvoorbeeld minder uitgaan, minder autorijden, minder of zelfs niet op vakantie, minder energie moeten gebruiken en zuiniger inkopen met boodschappen doen. Koop bijvoorbeeld grote zakken aardappelen die u zelf schilt en bewerkt, in plaats van kleine voorbewerkte plakjes. Vlees is erg duur. Koopt u toch vlees? Probeer dan een grotere hoeveelheid te kopen en een deel in te vriezen. Op deze manier kunt u door uw zuinigheid beter rondkomen van uw beslagvrije voet.

Stap 3: Maak GEEN nieuwe schulden. Loonbeslag is moeilijk en vervelend, maar het idee erachter is dat u er schuldenvrij vanaf komt. Maak daarom geen nieuwe schulden tijdens uw loonbeslag, dan komt u alleen maar verder in de problemen. Leg u neer bij de situatie en probeer er mee te leven.

Stap 4: Blijf uw werk gemotiveerd doen. Financiële problemen kunnen heel wat druk op u uitoefenen. Probeer dit tijdens uw werk te vergeten en gewoon uw werk met plezier te blijven doen. Zo weet u in ieder geval zeker dat u werk en inkomen in principe behoudt.

Conclusie over een stappenplan voor loonbeslag

Wat er ook gebeurt, het wordt altijd beter. Houdt u verstand erbij en zet door, geef niet op. U kunt het!