Berekening van de beslagvrije voet

Kijk hier voor een voorbeeld van de berekening van de beslagvrije voet voor een samenwonend volwassen stel zonder kinderen.

Waarom is een voorbeeld van de berekening van de beslagvrije voet soms handig?

Wanneer u of iemand in uw omgeving in aanraking komt met loonbeslag, leert u er in korte tijd allerlei nieuwe termen bij, waaronder de term: ‘beslagvrije voet’. De beslagvrije voet is een percentage van het gehele inkomen waar mensen met loonbeslag maandelijks van moeten leven. Om inzicht te geven in waar iemand met loonbeslag gemiddeld van moet rondkomen, hebben we op deze website de beslagvrije voet voor een aantal gezinssituaties berekend. Hier vindt u de berekening van een samenwonend (echt)paar zonder kinderen. Beiden zijn ouder dan 21 jaar. Eén van de twee partners is loonbeslag opgelegd in deze situatie en moet gaan leven van de beslagvrije voet. De ander behoud het inkomen gewoon. Berekeningen als deze kunnen inzicht geven in de wereld van het loonbeslag. Dankzij deze berekening kunt u bijvoorbeeld zien hoe groot het aandeel is dat maandelijks naar de schuldeisers gaat. Het is misschien een beetje grimmig, maar het zou ook kunnen werken als motivatie om schulden goed aan te pakken wanneer iemand dit ziet. De beslagvrije voet is namelijk slechts het absolute minimum om van rond te komen en niet meer. Geen luxeleventje dus, maar iets wat voor alle partijen het beste voorkomen kan worden.

Wat is er nodig voor de berekening van de beslagvrije voet voor een samenwonend stel zonder kinderen?

Om de berekening van de beslagvrije voet goed uit te voeren, zijn er een aantal gegevens onmisbaar. Deze gegevens zijn onder te verdelen in inkomen, wonen en zorg. Het gaat hierbij om het maandelijks netto inkomen van zowel uzelf als uw partner (wanneer u die heeft) en ook eventuele andere inkomstenbronnen. Verder moet u ook de woonlasten en de eventuele servicekosten (bijvoorbeeld kosten voor een vereniging van eigenaren) weten. Ook is het van belang of u huurtoeslag ontvangt of niet. Tot slot moet u weten hoeveel u maandelijks moet betalen aan de premie voor de ziektekostenverzekering en hoeveel zorgtoeslag u in ruil ontvangt. Met deze gegevens kunt u op bepaalde websites uw beslagvrije voet berekenen. Maar u kunt natuurlijk ook gewoon ons rekenvoorbeeld van de berekening van de beslagvrije voet bekijken!

Het resultaat van de berekening van de beslagvrije voet

Samenwonend stel, beide ouder dan 21, geen kinderen.

Netto maandelijks inkomen: 1200 euro

Inkomen partner: 1500 euro

Geen extra inkomsten.

Maandelijkse woonlasten: 600 euro

Servicekosten: 20 euro

Geen huurtoeslag.

De ziektekostenpremie kost 230 euro per maand.

Het stel ontvangt 120 euro per maand aan zorgtoeslag.

Met de berekening van de beslagvrije voet ontdekken we dat de maandelijkse beslagvrije voet voor dit stel 740,99 bedraagt. Dit is het bedrag wat de persoon die netto 1200 euro verdient mag behouden, want het loonbeslag is aan hem of haar opgelegd. Het andere lid van het stel mag zijn of haar inkomen natuurlijk gewoon houden, ze hebben niet allebei loonbeslag opgelegd gekregen. De persoon met loonbeslag moet, zolang het loonbeslag duurt, leven van iets meer dan de helft van zijn of haar inkomen. Dat is niet veel. Probeer loonbeslag daarom te voorkomen, en kijk bijvoorbeeld bij de schuldhulpverlening. Waarschuwing: er bestaat ook onbetrouwbare schuldhulpverlening. Pas hiervoor op en doe eerst wat achtergrondonderzoek!

Bron: http://www.jwgd.nl/beslagvrije-voet-berekenen