Gevolgen van het loonbeslag

Bent u opzoek naar informatie over de gevolgen van het loonbeslag? Hier vindt u alle gevolgen op een rijtje.

Waarom is het nuttig om de gevolgen van het loonbeslag te kennen?

Het kan nuttig zijn om de gevolgen van het loonbeslag te kennen, en dan vooral in de volgende situaties:

  1. Er hangt u of iemand uit uw omgeving loonbeslag boven het hoofd en u bent benieuwd naar de gevolgen daarvan.
  2. U probeert loonbeslag aan te vechten bij de rechter en u bent opzoek naar argumenten.

Dit artikel is geen pleidooi tegen het loonbeslag, maar een afweging. Na het lezen van dit artikel kunt u waarschijnlijk zelf een goed onderbouwde mening vormen over het loonbeslag.

Voordelige gevolgen van het loonbeslag

Het loonbeslag is een maatregel die een deurwaarder (in opdracht van een schuldeiser en met toestemming van een rechter) in kan zetten om iemand zijn of haar schulden te laten betalen aan de schuldeiser. Loonbeslag houdt in dat een deel van iemands loon of uitkering rechtstreeks van de werkgever of uitkeringsinstantie naar de schuldeiser toe gaat. De persoon met de schuld heeft dus geen enkele keus meer: er wordt voor hem of haar betaalt en er is geen mogelijkheid om niet te betalen.

De voordelige gevolgen van het loonbeslag zijn:

-De schuldeiser kan er zeker van zijn dat de schuld zo snel mogelijk betaald wordt. Bovendien gaat het, wanneer eenmaal geregeld, automatisch. Hij of zij hoeft zich dus geen zorgen meer te maken over de betaling en hoeft geen contact meer te hebben met de persoon die de schuld heeft gemaakt.

-De persoon die de schuld heeft gemaakt (de schuldenaar) heeft ook geen omkijken meer naar de schuld. Mensen met schulden zijn soms ook chaotisch of vergeetachtig en vergeten daarom te betalen, of ze stellen het steeds maar weer uit. Daar is nu geen ruimte meer voor, de schuld wordt automatisch betaald.

Nadelige gevolgen van het loonbeslag.

-Wanneer er loonbeslag wordt opgelegd, houdt iemand maar heel weinig over om van te leven. Alleen de zogenaamde beslagvrije voet, een minimumbedrag waar iemand net van rondkomen. Wanneer de schuldenaar een persoon alleen is, zou je kunnen zeggen dat dit een goede straf is. Maar wanneer de schuldenaar ook een partner of zelfs kinderen heeft, lijden die daar ook onder. Een kind kan dan nooit meer een extraatje krijgen, en kan ook minder onbezorgd leven. Dat is slecht voor de ontwikkeling van het kind.

-De verhouding tussen de schuldenaar en de werkgever gaat er vaak door achteruit. De werkgever moet namelijk het loonbeslag uitvoeren en het grootste deel van het loon rechtstreeks naar de schuldeiser sturen. De werkgever is dus op de hoogte van de financiële situatie van de schuldenaar. Het kan zijn dat de werkgever de schuldenaar daarom minder vertrouwt (‘Die maakt schulden, dus die werkt niet netjes’ of ‘Er is iets zoek. Hij zal het wel gestolen hebben, want hij zit in de schulden’). Ook kan de schuldenaar minder gemotiveerd werken, omdat hoe hard hij of zij ook werkt, het loon wordt toch ingenomen.

-Tot slot kan het zo zijn dat de schuldenaar nieuwe schulden maakt, omdat hij of zij te weinig heeft om van te leven door het loonbeslag en daarom geld probeert te lenen.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Loonbeslag