Loonbeslag en de vrije voet

Lees hier alles over het loonbeslag en de vrije voet, ook wel beslagvrije voet genoemd.

Wat zijn loonbeslag en de vrije voet?

Wanneer iemand met schulden loonbeslag opgelegd krijgt, wordt hij of zij gedwongen de schuld te betalen doordat een deel van hun loon automatisch en direct van werkgever naar schuldeiser wordt overgemaakt. (Dit kan overigens ook wanneer iemand geen baan heeft, dan wordt een deel van de uitkering automatisch overgemaakt). Toch moet er natuurlijk ook wat geld overblijven om van te leven. Anders werkt het loonbeslag niet tegen schulden, want dan moet iemand weer nieuwe schulden maken om geld te hebben om van te leven. Daarom is er de combinatie loonbeslag en de vrije voet. De vrije voet, ook wel beslagvrije voet, is een percentage van iemands inkomen waar de deurwaarders die de loonbeslaglegging opleggen niet aan mogen komen. Die combinatie loonbeslag en de vrije voet maakt dat mensen aan wie loonbeslag is opgelegd wel op het absolute minimum moet leven, maar toch nog kan doorleven. En omdat het grootste deel van het inkomen naar de schuldeisers gaat, is iemand met schulden zo snel mogelijk weer schuldenvrij. Loonbeslag houdt namelijk op wanneer de schuld en eventueel extra gemaakte kosten zijn afbetaald.

Wat kunt u doen om loonbeslag en de vrije voet te voorkomen?

Alhoewel u dankzij de vrije voet dus nog wel in uw eigen onderhoud zult kunnen voorzien, is loonbeslag echt geen pretje. Het is en blijft namelijk een maatregel om uit de schulden te komen wanneer andere maatregelen niet meer genoeg lijken te zijn. Het is daarom het beste om te proberen te voorkomen dat u zo diep in de schulden komt. Zeker in deze tijden van economische crisis is het natuurlijk moeilijk om netjes rond te blijven komen. Merkt u nu dat het niet lukt om rond te komen? En ziet het er niet naar uit dat u er iets aan kunt doen om dat te verbeteren? Zoek dan hulp. Zeker wanneer u schulden hebt, want met schulden kan het heel gauw heel moeilijk worden om de eindjes aan elkaar te blijven knopen. Schuldhulpverlening is in Nederland voor iedereen beschikbaar. Maar u kunt ook contact opnemen met uw schuldeisers en in overleg met hen proberen een betalingsregeling af te spreken? Vaak is het beter om in contact te blijven met de mensen aan wie u nog geld schuldig bent, al is het soms moeilijk om die stap te zetten.

Meer informatie over loonbeslag en de vrije voet

Het is altijd goed om te weten wat uw mogelijkheden zijn en waar u aan toe bent. Informatie inwinnen kan daarbij helpen. Op deze website vindt u artikelen over alles wat met loonbeslag te maken heeft. U kunt hier extra informatie inwinnen over de verschillende instanties die u kunnen helpen met uw financiële problemen, maar ook over de procedure van het loonbeslag opleggen en over vele andere onderwerpen. Verder kunt u natuurlijk direct opzoek gaan naar schuldhulpverlening, wanneer u ook schulden hebt waarmee u niet verder komt. In dat geval kunt u zoeken op internet naar schuldhulpverlening in uw omgeving.