Loonbeslag voor de werkgever

Hoe zit het eigenlijk met loonbeslag voor de werkgever? Hier leest u er alles over.

Situatie 1: De werknemer krijgt loonbeslag opgelegd, maar wat zijn de gevolgen van dit loonbeslag voor de werkgever?

Wanneer iemand met een baan, een werknemer, loonbeslag krijgt opgelegd, dan wordt er via de werkgever geregeld dat dit loonbeslag ook daadwerkelijk betaald wordt. De werkgever is er dus van op de hoogte als de werknemer loonbeslag krijgt opgelegd. Dat kan zorgen voor spanningen in de relatie tussen de werknemer en zijn baas. Voor deze en andere gevolgen van loonbeslag voor de werknemer, kijk hier. Maar ook de werkgever krijgt te maken met de schuldeisers van zijn werknemer met schulden. Hij of zij moet namelijk een aantal formulieren invullen over het inkomen van de werknemer, zodat het loonbeslag en de bijbehorende beslagvrije voet eerlijk kunnen worden berekend. Verder is de werkgever ervoor verantwoordelijk dat een deel van het salaris van de werknemer maandelijks wordt overgemaakt naar de schuldeisers. In deze situatie is de werkgever dus best nauw betrokken bij de financiële problemen van de werknemer.

Situatie 2: Een werkgever krijgt zelf loonbeslag opgelegd, maar hoe gaat dit loonbeslag voor de werkgever eigenlijk in zijn werk?

Ieder mens is gelijkwaardig, en ieder mens kan daarom ook financiële problemen krijgen. Ook een werkgever. Maar wie moet er dan voor zorgen dat het loonbeslag voor de werkgever goed geregeld wordt? Deze situatie valt op te splitsen in twee mogelijkheden: baas boven baas en ondernemer. Baas boven baas betekent in dit geval dat ook de werkgever een baas boven zich heeft staan. Bijvoorbeeld wanneer de werkgever filiaalmanager is van een winkelketen (en dus de werkgever is van dat filiaal) maar dat er boven hem of haar nog een heel bedrijf met weer andere, grotere werkgevers is. In dat geval moet de werkgever aankloppen bij het bedrijf dat boven hem staat, en zorgen zij verder voor de afhandeling van het loonbeslag. Maar wat nou als er geen baas boven baas is? Wat nou als iemand een klein bedrijfje heeft, met twee werknemers, en zelf de baas is? Wat nou als er dan loonbeslag aan de werkgever wordt opgelegd? In dat geval moet deze ondernemer het loonbeslag zelf regelen, met behulp van de deurwaarder en andere instanties.

Begrijpt u het nog? Het lijkt misschien verwarrend, met al die werkgevers en de verschillende situaties, maar u zult zien dat er goed duidelijk wordt gemaakt wat te doen wanneer u ooit echt in aanraking zou komen met loonbeslag. Er zijn tenslotte mensen die geld van u willen, en die zullen u echt wel wijzen waar dat geld dan heen moet.

Conclusie over het loonbeslag voor de werkgever

Loonbeslag voor de werkgever kan in verschillende situaties voorkomen. In die verschillende situaties moet het loonbeslag voor de werkgever ook anders worden geregeld. Dit kan mensen in de verwarring brengen, maar dat is helemaal niet nodig. Wanneer er schuldeisers zijn, zullen die er heus voor zorgen dat mensen met schulden weten waar ze hun schuld kunnen afbetalen. Daar hebben ze tenslotte zelf ook belang bij.