Loonbeslagen

Hier vindt u alle informatie over loonbeslagen en over wat deze voor u kunnen betekenen.

Wat zijn loonbeslagen?

Loonbeslagen, ook wel loonbeslag genoemd, zijn de beslaglegging op het grootste deel van iemands salaris of uitkering wanneer iemand zijn of haar schulden maar niet betaalt. Beslag leggen op iemands salaris is natuurlijk niet niks: het betekent namelijk dat een groot deel van iemands inkomen direct van de werkgever naar de schuldeisers gaat, zonder dat deze persoon hier ooit nog iets van terug ziet. Het doel hiervan is dat de persoon met schulden zo snel mogelijk de schuld aflost. Met loonbeslagen gaat dat aflossen automatisch. De persoon met schulden kan het geld dus niet ergens anders aan uitgeven of het aflossen vergeten. Het idee is dat beide partijen hierdoor zo snel mogelijk van de ellende van de schuld af zijn. Toch zien de mensen met schulden loonbeslag niet zo. Zij zien het vaak als een straf.

Drie redenen waarom mensen loonbeslagen als straf zien

Er zijn verschillende redenen te noemen waarom mensen met schulden loonbeslagen zien als een straf:

  1. Loonbeslagen worden pas opgelegd wanneer de deurwaarder denkt dat de persoon met schulden zelf niet in staat is tot het afbetalen van de schuld. Misschien omdat de persoon de schuld niet wil afbetalen, of omdat hij of zij chaotisch is en het daarom niet lukt. Maar hoe dan ook kan iemand zich aangetast voelen in zijn trots wanneer hij denkt dat er van hem wordt gedacht dat hij zijn schulden niet zelf kan beheren. Ook al is dit niet de onderliggende gedachte bij loonbeslagen, de onderliggende gedachte is dat het een snelle oplossing is.
  2. De werkgever weet ervan wanneer er loonbeslagen worden opgelegd, want hij of zij moet ervoor zorgen dat de loonbeslagen ook echt worden uitgevoerd. Voor de werknemer met schulden kan dit vervelend zijn. Misschien wil hij wel helemaal niet dat zijn baas weet dat hij in de schulden zit!
  3. Loonbeslagen zijn heel ingrijpend in iemands leven. Iemand wordt erdoor gedwongen om op het absolute minimum te leven, soms zelfs nog minder dan iemand die in de bijstand zit! Het is natuurlijk allemaal met het doel zo snel mogelijk van de schulden af te zijn, maar soms is het bij loonbeslagen de vraag of het doel de middelen heiligt.

Wat kunt u doen om loonbeslagen te voorkomen?

Over het algemeen bestaat er voor alles een oplossing wanneer u maar goed zoekt. Hebt u rekeningen die u niet kunt betalen? Neemt u dan contact op met de persoon aan wie u nog geld schuldig bent. Wanneer u de situatie uitlegt en laat zien dat u bereid bent te zoeken naar een oplossing zult u zien dat er veel meer mogelijk is dan wanneer u wacht tot ze het geld komen halen. Verder bestaan er in Nederland veel instanties die u kunnen helpen wanneer u geldproblemen hebt, bijvoorbeeld de schuldhulpverlening. Misschien kunt u eens op internet kijken welke instantie er bij u in de buurt zit. Zoek hulp wanneer u uw problemen niet zelf meer te boven komt, om moeilijkheden als loonbeslagen te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen!

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Loonbeslag