Loonbeslag

Bent u opzoek naar informatie over loonbeslag en over wat dan kan betekenen? Hier vindt u uitgebreide informatie over loonbeslag.

Wat is loonbeslag?

Met schulden moet u altijd oppassen, want de gevolgen ervan kunnen groot zijn. Wanneer u uw schulden niet betaalt, kunt u tot betalen gedwongen worden door middel van loonbeslag. Hier een voorbeeld: stel, iemand heeft schulden en hij of zij betaalt deze niet. Dan stuurt de schuldeiser eerst een herinneringsbrief, dan een aantal aanmaningen en zelfs waarschuwingen, maar het helpt soms allemaal niet. De persoon met de schuld blijft niet betalen. Soms is dat omdat hij of zij het gewoon vergeten is, maar het kan ook zijn omdat de schuld te hoog is om te betalen. Wanneer deze persoon hier niets aan doet, kan de schuldeiser naar de rechter stappen. De rechter kan u veroordelen om de schuld en de eventueel verder gemaakte kosten te betalen aan de schuldeiser. Om ervoor te zorgen dat u dat doet, moet de schuldeiser een deurwaarder inschakelen. Wanneer u het bedrag dat u de schuldeiser verschuldigd bent niet in een keer kunt betalen, kan de deurwaarder beslag leggen op uw loon of uitkering. Dit heet loonbeslag.

Waar moet u van leven wanneer er loonbeslag is opgelegd?

Natuurlijk is het bij loonbeslag niet de bedoeling dat u zelf niet meer kunt eten, geen dak meer boven u hoofd hebt of dat uw kinderen er bijvoorbeeld heel erg onder lijden. Daarom is er een oplossing bedacht, de zogenaamde beslagvrije voet. Dit is een deel van uw inkomen wat nooit in beslag genomen mag worden. Hoe groot dit inkomen is, hangt af van uw gezinssituatie. Bent u alleen of hebt u een partner, hebt u kinderen om te onderhouden? Dit alles speelt mee bij het bepalen van de grootte van de beslagvrije voet. Is u loonbeslag opgelegd? Let dan goed op dat de beslagvrije voet goed is berekend! Hebben ze uw hele gezinssituatie meegerekend? Ook wanneer er loonbeslag is opgelegd, hoort iemand nog rond te kunnen komen. Iemand die niet rond kan komen maakt tenslotte waarschijnlijk ook weer nieuwe schulden en dat kan niet de bedoeling zijn. Dan begint de hele cirkel weer opnieuw.

Wat kunt u doen om loonbeslag te voorkomen?

De beste manier om loonbeslag te voorkomen is natuurlijk door uw rekeningen altijd af te betalen. Om dit voor elkaar te krijgen moet u uw administratie goed bijhouden en ervoor zorgen dat u niet te veel uitgeeft. Het leven is duur en soms maakt u onverwachtse kosten, bijvoorbeeld als er iets kapot gaat. Wanneer u niet te veel hebt uitgegeven, is dit gelukkig geen probleem. Verder kunt u loonbeslag voorkomen door, wanneer de rechter de schuldeiser in het gelijk heeft gesteld, zo snel mogelijk contact op te nemen met de schuldeiser. U kunt dan proberen een betalingsregeling af te spreken met de schuldeiser. Wanneer de schuldeiser het hiermee eens is, hoeft er geen loonbeslag opgelegd te worden. Maar de schuldeiser is niet verplicht met een betalingsregeling in te stemmen! Toch is het de moeite waard te proberen er met de schuldeiser uit te komen, in overleg. Een deurwaarder inschakelen kost de schuldeiser geld en zorgt er tenslotte voor dat zijn relatie met u, de klant, waarschijnlijk voorgoed bekoelt.

Bron: http://www.juridischloket.nl/vraagenantwoord/consument-geldzaken/schulden-en-incasso/loonbeslag/Pages/default.aspx